Wiemy, jak ważne dla rozwoju dzieci są wartościowe posiłki, pełne odżywczych składników.
Ale co zrobić, kiedy nasze dziecko nie przepada za zdrowym jedzeniem?
AG: Dzieci często naśladują dorosłych, więc jeśli widzą, że Ty cieszysz się
pełnowartościowymi posiłkami, będą bardziej skłonne również ich spróbować.
Dobry przykład jest bardzo ważny! Warto też angażować dzieci w przygotowywanie
jedzenia…
… tak, widzieliśmy na warsztatach, że to daje świetne efekty! A co zaproponować
dziecku, które bardzo, bardzo chciałoby zjeść coś słodkiego?
AG: Naturalnie słodkie i przy okazji bogate w witaminy i błonnik owoce,
np. nasze polskie jabłka. Można doprawić je wanilią lub cynamonem — to zachęci
do odkrywania różnych smaków.
Czy na warzywa też masz takie sposoby?
AG: Jasne! Szpinak świetnie można „przemycić” w naleśnikach — dzieci lubią
kolorowe jedzenie. Talerz z różnorodnymi warzywami pobudza ciekawość i apetyt
znacznie bardziej niż samotne buraczki czy surówka z marchewki.
No i więcej warzyw to szansa, że dziecko znajdzie wśród nich swoje ulubione!