ZIELONE OMLETY — MOCNO JAJECZNE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
Składniki
DLA OMLETU
- 3 PLASTRY ŻÓŁTEGO SERA GOUDA HOCHLAND
- 4 JAJKA
- ¼ SZKL. MLEKA
- 2 ŁYŻKI MASŁA
- 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
- 2 GARŚCIE ŚWIEŻEGO SZPINAKU
- 6 RÓŻYCZEK BROKUŁU
- SKÓRKA Z ½ CYTRYNY
- SÓL, PIEPRZ, DO SMAKU
PRZYGOTOWANIE
Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj go dokładnie i osusz. Połowę liści posiekaj, drugą połowę odłóż. Różyczki brokułu sparz wrzątkiem.
W misce ubij jajka za pomocą widelca lub trzepaczki. Dodaj mleko i energicznie wymieszaj, aż wszystko się połączy. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem. Dodaj połowę liści szpinaku i blenduj na gładką masę. Na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzej masło. Gdy się rozpuści i zacznie się delikatnie pienić, dodaj posiekany szpinak. Smaż go przez 1-2 minuty, aż zmięknie i zmniejszy objętość.
Wlej przygotowane jajka na patelnię ze szpinakiem. Pozwól omletowi smażyć się przez 2-3 minuty na średnim ogniu, aż jajka zaczną się ściągać. Gdy omlet się podsmaży, połóż plastry sera Hochland, poukładaj sparzone brokuły i skórkę z cytryny. Delikatnie złóż omlet na pół tak, aby ser znalazł się w środku. Podsmaż omlet jeszcze przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści.