BUŁECZKI — Z KREMOWYM SERKIEM KANAPKOWYM I JABŁKIEM
SKŁADNIKI NA 4 BUŁECZKI
CIASTO
- 150 G MĄKI OWSIANEJ
- 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
- 1/3 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
- 2 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
- 2 JAJKA
- 150 ML NAPOJU ROŚLINNEGO ORZECHOWEGO
- 30 ML OLEJU RZEPAKOWEGO + DO POSMAROWANIA PATELNI
POSYPKA
- PO PÓŁ ŁYŻKI: OTRĘBÓW, SŁONECZNIKA, SIEMIENIA LNIANEGO, SEZAMU, PESTEK DYNI
Przygotowanie
Drożdże wraz z miodem rozpuść w letniej wodzie. Dodaj dwie kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Resztę mąki wymieszaj w misce z solą i wszystkimi ziarnami. Wlej ciepłą maślankę i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrób mikserem z hakiem do uzyskania zwartego, ciemnego i delikatnie lepkiego ciasta. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (8-10 godzin).
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat, krótko zagnieć i rozwałkuj na grubość 1,5-2 cm.
Nożem pokrój na trójkąty (4 sztuki). Przygotuj dwa talerze: jeden napełnij ziarnami, a drugi zimną wodą. Każdą bułkę zanurz w wodzie, a następnie w posypce z ziaren. Umieść je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstaw blaszkę do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut do delikatnego wyrośnięcia i zarumienienia. Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika. Wystudzone przełóż do moździerza i pokrusz. W miseczce wymieszaj kremowy serek i pokruszone ziarna słonecznika.
Jabłka pokrój na grubsze plastry lub cząstki, podsmaż na roztopionym maśle. Dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę i dopraw cynamonem. Całość podgotuj, aż jabłka będą miękkie i złociste.
Bułkę przekrój na pół. Jedną część posmaruj przygotowanym serkiem. Nałóż porcję jabłek, posyp listkami mięty i przykryj wierzchnią częścią bułki.