ZAWIJASY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SOSEM POMIDOROWYM
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
DLA SOSU POMIDOROWEGO:
- 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH
- 2 ZĄBKI CZOSNKU (DROBNO POSIEKANE)
- 1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
- 1 ŁYŻECZKA SUSZONEGO OREGANO
- SÓL, PIEPRZ DO SMAKU
DLA ZAWIJASÓW:
- 1 OPAKOWANIE CIASTA FRANCUSKIEGO
- 1 OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO MAASDAMER HOCHLAND
- KILKA KROPLI MLEKA
- 2 JAJKA
- 200 G PIECZAREK (POKROJONYCH W PLASTRY)
Przygotowanie
Przygotuj sos pomidorowy: W rondlu na średnim ogniu podgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki i oregano. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i rozłóż. Na cieście rozsmaruj równomiernie sos pomidorowy. Następnie rozłóż równomiernie pieczarki i plasterki sera Hochland. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w wałek. Za pomocą ostrego noża pokrój ciasto na kawałki o grubości 2-3 cm. Ułóż zawijasy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą porcję posmaruj mieszaniną jajka i mleka.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut lub do momentu, gdy zawijasy nabiorą złotego koloru.