PITA
Z SERKIEM TOPIONYM
SKŁADNIKI NA
8 SZTUK / 8 PORCJI
DLA CHLEBKÓW:
- 300 G MĄKI PSZENNEJ
- 5 G SUSZONYCH DROŻDŻY
- 80 G GĘSTEGO JOGURTU NATURALNEGO
- 1 ŁYŻKA OLIWY
- 125 ML WODY
- 4 G CUKRU
- 5 G SOLI
- 1 OGÓREK
- GARŚĆ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
PONADTO:
- SEREK TOPIONY MIX HOCHLAND
Przygotowanie
Przygotuj chlebki: W misce wymieszaj mąkę, drożdże instant, sól, cukier, jogurt, oliwę i wodę. Wyrób rękoma na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podziel na osiem równych części. Każdy kawałek uformuj w kulkę, a następnie spłaszcz. Placki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na 10 minut.
Chlebki wypiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C i piecz 10 minut na złoty kolor. Gotowe chlebki wystudź i podawaj posmarowane serkiem Hochland z papryką. Udekoruj plasterkami ogórka lub pomidorków koktajlowych.