WYTRAWNE BLINY Z PASTĄ RYBNĄ
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
DLA BLINÓW:
- ½ SZKL. MĄKI PSZENNEJ
- ½ SZKL. MĄKI GRYCZANEJ
- ½ ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1 JAJKO
- ½ SZKL. MLEKA
- 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
- SZCZYPTA SOLI
- MASŁO KLAROWANE LUB OLEJ DO SMAŻENIA
DLA PASTY:
- 75 G SERKA KREMOWEGO Z ZIOŁAMI HOCHLAND
- 100 G PIECZONEJ RYBY (SANDACZ, PSTRĄG)
- 1 ŁYŻKA POSIEKANEGO KOPERKU
- ½ POSIEKANEGO OGÓRKA KISZONEGO
- SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- SKÓRKA OTARTA Z ½ CYTRYNY
- SÓL, PIEPRZ DO SMAKU
Przygotowanie
Przygotuj bliny: W misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Połącz zawartość obu misek tak, aby powstało gładkie ciasto.
Rozgrzej na patelni odrobinę klarowanego masła lub oleju. Nakładaj porcje ciasta (¼ szkl. na jedną porcję) i smaż z obu stron na złoty kolor.
Przygotuj pastę: W blenderze umieść serek topiony i pieczoną rybę. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż pastę do miski. Dodaj do niej posiekanego ogórka kiszonego i wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Nałóż na bliny równe porcje pasty, udekoruj posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.