ZUPA MEKSYKAŃSKA CHILLI CON CARNE Z MIĘSEM MIELONYM Z ZAPIEKANYM SEREM
Składniki
GŁÓWNE
- OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO GOUDA WĘDZONA HOCHLAND
- 1 cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryka czerwona
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 l bulionu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2 limonki pokrojone w ćwiartki do podania
- Garść kolendry do podania
- 150 g śmietany kwaśnej
Przygotowanie
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy czosnek i mięso. Kiedy zacznie się ścinać, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Wlewamy passatę, bulion, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę czarną i gotujemy jeszcze 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy serowe grzanki serowe. Plastry goudy wędzonej kroimy na pół w trójkąty, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy na górnej szynie piekarnika 8-10 minut w 180*C. Studzimy. Zupę chili con carne podajemy z kleksem śmietany, posypane kolendrą z grzankami serowymi.