ROZGRZEWAJĄCY KREM Z SOCZEWICY
Składniki
GŁÓWNE
- 200 G CZERWONEJ SOCZEWICY
- 2 ŁYŻKI MASŁA (NAJLEPIEJ KLAROWANEGO)
- 2 ZĄBKI CZOSNKU (LUB WIĘCEJ, WEDLE UZNANIA)
- 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU, MIELONEGO
- SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
- 750 ML BULIONU WARZYWNEGO (LUB WIĘCEJ)
- 1 BLOCZEK SERA KREMOWEGO ŚMIETANKOWEGO HOCHLAND
- CZARNUSZKA
- ½ ŁYŻECZKI KURKUMY
Przygotowanie
Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do odsączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut pod koniec dodając pokrojony w kostkę ser. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem. Smacznego!