TARTALETKI „RÓŻYCZKI” Z CUKINIĄ I SEREM SAŁATKOWYM
Składniki
GŁÓWNE
- 190G MĄKI PSZENNEJ
- 100G MASŁA
- 1 ŁYŻECZKA SOLI
- 4 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY
Farsz
- 2 CUKINIE
- 2 OPAKOWANIA SERA TYPU GRECKIEGO HOCHLAND SAŁATKOWY W BLOCZKU
- 5 ŁYŻEK JOGURTU NATURALNEGO
- 1 ŁYŻECZKA ZIÓŁ PROWANSALSKICH
- SÓL I PIEPRZ
Przygotowanie
Mąkę, sól i masło zagnieść. Dodać zimną wodę i chwilę wyrabiać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Cukinie umyć, pokroić wzdłuż na cienkie plastry, skropić oliwą wymieszaną z solą i pieprzem i odstawić na 10 minut, żeby zmiękły. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować i wyłożyć nim formy do tartaletek. Wstawić spody tartaletek do piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Rozgnieść widelcem 1,5 opakowania sera fety, wymieszać z jogurtem naturalnym oraz ziołami. Włożyć masę serową na dno tartaletek. Z cukini ułożyć różyczki i gotowe wkładać do taraletek. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 25 minut.