KWADRATY Z PESTO I SEREM GOUDA
Składniki
GŁÓWNE
- 1 ARKUSZ CIASTA FRANCUSKIEGO
- 1 OPAKOWANIE SERA GOUDA W PLASTRACH
- POSIEKANE MIGDAŁY DO POSYPANIA
Pesto
- 2 PĘCZKI NATKI PIETRUSZKI (LIŚCIE)
- 100 G MIGDAŁÓW BLANSZOWANYCH
- 1 ŁYŻKA SOKU Z LIMONKI
- 1 ZĄBEK CZOSNKU
- 50 ML OLEJU RZEPAKOWEGO
- 1 PLASTER SERA ŻÓŁTEGO HOCHLAND GOUDA
Przygotowanie
Migdały praż na patelni, następnie ostudź. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty za pomocą radełka. Na środek każdego nałóż po łyżce pesto, zostawiając brzegi wolne.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopniu Celsjusza przez 10 minut. Następnie na każdym kwadracie ułóż po plastrze Goudy i piecz jeszcze około 5 minut (ser powinien się rozpuścić, a ciasto zarumienić). Posyp posiekanymi migdałami.