ZUPA KREM Z GROSZKU I CUKINII Z SERKIEM KREMOWYM
Składniki
GŁÓWNE
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 duży ziemniak
- 250 g groszku zielonego
- Garść świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- OPAKOWANIE SERA KREMOWEGO HOCHLAND W BLOCZKU Z SZYNKĄ
- 4 kromki chleba żytniego
- 50 orzechów włoskich
- 100 g boczku wędzonego
- Tymianek do podania
Przygotowanie
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy tymianek i pokrojoną w półplasterki cukinię oraz groszek. Rumienimy, a następnie zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek kremowy z szynką i miksujemy na gładki krem. Na patelni podsmażamy na chrupiąco boczek pokrojony w kostkę. Zdejmujemy boczek, zostawiając wytopiony tłuszcz. Kromki żytniego chleba kroimy w kostkę i rumienimy na tłuszczu z boczku. Krem z cukinii i groszku podajemy z chrupiącymi żytnimi grzankami, boczkiem i posypujemy świeżym tymiankiem i posiekanymi orzechami włoskimi.