ZAWIJANE BUŁECZKI Z ZIOŁAMI I SEREM
Składniki
GŁÓWNE
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 60 ml oleju
- 300 ml ciepłej wody
DODATKOWE
- 6 plastrów sera żółtego Edamskiego Hochland
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- natka pietruszki i koperek
Przygotowanie
Drożdże
rozpuścić razem z cukrem w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej
i wodę z drożdżami. Wyrobić ciasto (musi być elastyczne i bez problemu
odklejać się od dłoni lub mieszadła robota planetarnego), miskę przykryć
ręcznikiem lub folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na ok. 40-50 minut. Przygotować masło czosnkowe. Do miękkiego
masła dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, przyprawy oraz siekaną
pietruszkę i koperek.
Ciasto po wyrośnięciu przekroić na pół i każdą część rozwałkować
na prostokąt, na którym ma zmieścić się 6 plastrów sera. Każdą część
posmarować masłem za pomocą pędzelka. Na jednej części ułożyć ser
i przykryć drugim ciastem. Dokładnie docisnąć i skleić brzegi. Przeciąć
wzdłuż długiego boku na pół, następnie wzdłuż krótkiego boku na paski
szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek zwinąć w spiralkę, a następnie
do środka w ślimak. Końcówki podłożyć do dołu. Odłożyć na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać
do 200 stopni góra-dół. Piec ok. 20-25 minut do zrumienienia.