ZAPIEKANA KANAPKA Z PIECZARKAMI, WĘDZONYM KURCZAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM TYLŻYCKIM
Składniki
GŁÓWNE
- 4 plasterki sera żółtego Tylżyckiego Hochland
- ½ bagietki korzennej lub pszennej
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 100 g kurczaka wędzonego
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany
- Sól
- Pieprz biały
- Olej
- Zioła do dekoracji
Przygotowanie
Cebule pociąć w kostkę i smażyć na oleju z dodatkiem soli przez ok. 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w cząstki pieczarki i smażyć aż się zarumienią. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką.
Kilka cząstek pieczarek odłożyć do dekorac ji kanapek. Pozostałe zmiksować z jogurtem/śmietaną i dwoma pociętymi w kostkę plasterkami sera żółtego Tylżyckiego Hochland.
Bagietkę po kroić na 4 kawałki i posmarować masą pieczarkową. Ułożyć na niej paski sera żółtego Tylżyckiego Hochland, wędzonego kurczaka i pieczarki. Zapiekać w nagrzanym do ok. 190-200 st. piekarniku przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika kanapki udekorować ziołami.