WRAP JAGNIĘCY Z SEREM ŻÓLTYM MAASDAMER ORAZ SALSĄ Z ANANASA I CHILI
Składniki
GŁÓWNE
- 1 opakowanie sera żółtego Maasdamer Hochland
- 4 tortille pszenne
- ½ kg górki jagnięcej
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 2 g czosnku
- 2 g rozmarynu
- 2 g kuminu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- ½ zielonego ogórka
- Kilka liści sałaty
- Sól
- Pieprz
- Olej
SALSA
- 100 g ananasa
- 1 mała chilli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Kilka liści kolendry
Przygotowanie
Górkę jagnięcą przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem i kuminem. Po smarować musztardą, olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu mięso pociąć na cienkie paski. Paprykę, cebulę oraz ogórka również pokroić w cienkie paski.
Tortille posmarować jogurtem, następnie ułożyć na niej plastry sera żółtego Maasdamer Hochland, jagnięcinę, paski warzyw, liście sałaty i zrolować. Tortille podgrzać na patelni, do delikatnego rozpuszczenia sera.
SALSA
Drobno pociętego ananasa i chilli wymieszać z miodem, octem i oliwą. Doprawić solą, pieprzem i liśćmi kolendry.