SCHAB FASZEROWANY SEREM I SUSZONĄ ŚLIWKĄ
Składniki
GŁÓWNE
- 1 OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO W PLASTRACH TYLŻYCKIEGO HOCHLAND
- 1 kg schabu
- 200 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonego cząbru
- ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 3 czerwone cebule
Przygotowanie
Schab wykładamy na desce i wzdłuż przez środek za pomocą np. Noża do filetowania robimy kieszonkę o średnicy ok. 2-3 cm. Kieszonkę od środka doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wszystkie przyprawy wymieszamy w miseczce razem z olejem. Do środka układamy śliwki i zwinięte w rulony plastry sera żółtego. Całość smarujemy przygotowaną marynatą. Cebulę kroimy w ćwiartki. Schab obsmażamy z każdej strony przez około 5-10 minut. Podsmażony schab wkładamy do rękawa do pieczenia razem z cebulą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 70 minut w 180*C. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami.