SAŁATKA Z SEREM ŻÓŁTYM GOUDA, ORZECHAMI, TRUSKAWKAMI, POMIDORAMI ORAZ ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
Składniki
GŁÓWNE
- 4 PLASTRY SERA żółtego TYLŻYCKIEGO HOCHLAND
- 200 g sałaty (mix)
- 200 g truskawek
- 200 g pomidorków malinowych
- ¼ doniczki świeżej bazylii
- 60 g orzechów włoskich prażonych
- 20 g miodu
- 40 g musztardy stołowej
- 80 ml oliwy z oliwek
- ½ cytryny
- Sól
- Pieprz biały
Przygotowanie
Miód, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę wymieszać, aż powstanie sos vinegret.
Pomidorki i truskawki pociąć na kawałki i wymieszać z rozdrobnioną sałatą i listkami bazylii. Dodać vinegret i ułożyć na talerzu. Sałatkę udekorować kawałkami sera żółtego Gouda Hochland i prażonymi orzechami.