ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z MIĘSEM WOŁOWYM I SEREM POSYPANE GRANATEM
Składniki
GŁÓWNE
- 2 spore bakłażany
- 4 łyżki oliwy
- Opakowanie sera żółtego Hochland tylżyckiego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta chili
- Sól, pieprz
- 150 g pestek granatu
OPCJONALNIE:
- Świeży szpinak do podania
- Koperek do posypania
Przygotowanie
Na patelni podsmażamy cebulkę na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili mięso i przyprawy. Dusimy 10 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie bakłażany kroimy na 2-4 milimetrowe plastry wzdłuż. Układamy na blaszce, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w 180*C 15 minut. Na każdy plaster upieczonego bakłażana układamy 1/2 plastra sera, na to po 1-2 łyżki mięsnego farszu i zwijamy w roladkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Posypujemy całość pestkami granatu.