PODPŁOMYK Z DYNIĄ, BURAKIEM I SEREM KLASYCZNYM
Składniki
GŁÓWNE
- 250 g mąki orkiszowej
- 1/3 łyżeczki soli
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 200 g dyni
- 200 g buraków
- OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO MAASDAMER W PLASTRACH HOCHLAND
- Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 60 g sałaty
Przygotowanie
Buraki owijamy w folię aluminiową, dynię kroimy w kawałki i układamy na blaszce i pieczemy razem 40 minut w 120 *C. Studzimy. Dynię miksujemy na mus i doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku, buraki obieramy i kroimy w plasterki.
Mąkę, sól, ciepłą wodę i olej mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 6 kulek. Blat podsypujemy mąką. Każdy rozwałkowujemy na okrągły placek. Patelnię rozgrzewamy i pieczemy podpłomyki po kilka minut z każdej strony na suchej patelni. Do czasu podania zostawiamy przykryte bawełnianym lub lnianym ręcznikiem.
Każdy podpłomyk smarujemy musem z dyni, na wierzch układamy plastry pieczonego buraka, sałatę i ser żółty. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.