PIECZONE PALUSZKI Z SEREM ŻÓŁTYM EDAMSKIM, KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI ORAZ PRAŻONYMI ORZECHAMI I PISTACJAMI
Składniki
SOS BESZAMELOWY
- 1 opakowanie sera żółtego Edamskiego Hochland
- 400 g ciasta francuskiego (gotowe)
- 2 jajka
- 40 g migdałów
- 40 g orzechów włoskich
- 40 g pistacji
- 400 g czerwonej cebuli
- 40 g masła
- 100 ml czerwonego wina
- 60 g miodu
- 1 sztuka małego chilli
- 2 gałązki rozmarynu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Czerwoną cebulę pociąć w piórka, dodać sól i smażyć na maśle przez ok. 5 minut. Następnie dodać pociętą papryczkę chilli, rozmaryn, miód, podlać winem i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pociąć na kwadraty 10x10 cm. Na kwadratach ułożyć ser oraz połowę uprażonych (a wcześniej posiekanych) migdałów, orzechów i pistacji. Uformować roladki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pozostałą częścią orzechów i pistacji. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 12-15 minut (do uzyskania złotego koloru).
Paluszki podać z konfiturą z czerwonej cebuli.