PASZTET Z CUKINII I ZIÓŁ Z POLEWĄ Z SERKA KREMOWEGO EMMENTALER
Składniki
GŁÓWNE
- 3 cukinie
- 2 szalotki
- 1 marchew
- 1 spory ziemniak
- 4 jajka
- pół szklanki kaszy manny
- 2 łyżki startych, prażonych migdałów
- Szklanka posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- 4 ząbki czosnku
- 80 ml oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
NA POLEWĘ
- 50 G SERA KREMOWEGO HOCHLAND W BLOCZKU EMMENTALER
- 50 g masła
- Kiełki do podania
Przygotowanie
Cukinię i ziemniaka ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wkładamy do dużego sita i odstawiamy na pół godziny do odsączenia. Następnie jeszcze odciskamy z płynu. Szalotki kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię z ziemniakiem, szalotkę, marchew, posiekane zioła, 4 jaja, starte migdały, kaszę manną, posiekane zioła, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz mieszamy w misce do połączenia składników. Foremkę na babkę z kominem smarujemy dokładnie masłem i posypujemy kaszą manną. Wylewamy ciasto na pasztet, wyrównujemy łyżką i pieczemy 60 minut w 200*C. Na najniższym poziomie piekarnika. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez min. 5 godzin, najlepiej całą noc. Na formę układamy talerzyk i zwinnym ruchem obracamy formę. Masło rozpuszczamy, dodajemy serek kremowy emmentaler i mieszamy aż masa nabierze gładkiej, aksamitnej konsystencji. Polewamy babkę i ozdabiamy kiełkami.