PASTEL DE BACALHAU NADZIEWANE SEREM
Składniki
GŁÓWNE
- OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO MAASDAMER HOCHLAND
- 300g świeżego dorsza
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 małe jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 litr oleju do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Garść natki pietruszki
Przygotowanie
Dorsza gotujemy 7-8 minut, studzimy. Ziemniaki i ugotowanego dorsza przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy drobno. Dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy. Ser zwijamy w ciasne rulony i dzielimy na 3 części. Na łyżkę nabieramy ciasto, wbijamy ser i formujemy z pomocą drugiej łyżki podłużne kotleciki. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia (około 4-5 minut). Podajemy z dowolnym sosem, posypane natką pietruszki.