OMLET BISZKOPTOWY Z SEREM ŻÓŁTYM TYLŻYCKIM I SAŁATKĄ WARZYWNĄ
Składniki
GŁÓWNE
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 4 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO TYLŻYCKIEGO HOCHLAND
- ¼ pęczka szczypiorku
- Sól
- Olej
SAŁATKA WIOSENNA
- 5 g rukoli
- 3 rzodkiewki
- 2 szparagi zielone
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Żółtko ubić z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem. Dodać ubite na sztywno białka z solą. Delikatnie wymieszać i podsmażyć na patelni pod przykryciem lub w piekarniku w temperaturze 190 st. przez ok. 20 minut. Warzywa do sałatki pociąć w plasterki i doprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz przyprawami. Dodać cienkie plastry sera. Sałatkę ułożyć na omlecie i posypać szczypiorkiem.