MAC&CHEES Z SEREM ŻÓŁTYM GOUDA HOCHLAND, SZYNKĄ I POMIDORAMI
Składniki
GŁÓWNE
- 6 plastrów sera żółtego Gouda Hochland
- 200 g makaronu kolanka
- 160 g szynki konserwowej gotowanej
- 6 filecików pomidorówsuszonych
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- Świeże zioła do dekoracji
SOS BESZAMELOWY
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
Masło roztopić w szerokim rondlu i dodać mąkę. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, cały czas dokładnie mieszając (tak, żeby nie powstały grudki). Następnie, ciągle mieszając, dodać mleko (w temperaturze pokojowej). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dołożyć pocięte w paski suszone pomidory i szynkę. Wymieszać. Następnie dołożyć pocięty w kostkę ser i pocięte w plasterki pomidory oraz czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę. Następnie dołożyć makaron i gotować przez ok. 2 minuty, dokładnie mieszając. Gotowe danie wyłożyć na talerz i udekorować świeżymi ziołami.