KLOPSIKI SEROWE PODANE NA SAŁATCE Z GRILLOWANYCH SZPARAGÓW I WSTĄŻEK Z CUKINII
Składniki
GŁÓWNE
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie sera kremowego Hochland w bloczku z ziołami
- 1/3 łyżeczki soli
- Szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka oleju
NA SAŁATKĘ
- 200 g szparagów zielonych
- 1 cukinia
- 50 g miksu młodych liści sałat
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z serkiem kremowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy, żeby ser dokładnie się połączył z mięsem. Zwilżamy dłonie i formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i sma żymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni na maśle grillujemy kilka minut szparagi, tak żeby pozostały nadal chrupiące. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i kroimy w za pomocą obieraczki wzdłuż w cienkie plasterki. Cukinię, sałaty i grillowane szparagi układamy w misce, a na wierzch dodajemy serowe pulpeciki.