KARTACZE NADZIEWANE SEREM
Składniki
GŁÓWNE
- 2 kg ziemniaków surowych
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski śmietankowy
- 200 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy klusk i wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.