GRZANKI PEŁNOZIARNISTE Z SAŁATKĄ Z SZYNKI, SERA ŻÓŁTEGO EDAMSKIEGO I OGÓRKA MARYNOWANEGO W STYLU AZJATYCKIM
Składniki
GŁÓWNE
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 4 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej
- 2 plasterki sera żółtego Edamskiego Hochland
- 1 mały ogórek zielony
MARYNATA DO OGÓRKA
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka prażonego sezamu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Grzanki opiec za pomocą tostera lub podsmażyć na patelni, następnie obciąć skórki. Ser i szynkę pociąć w cienkie plasterki. Składniki do marynaty ogórka wymieszać ze sobą. Ogórka pociąć w szerokie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw), przełożyć do miski i zalać marynatą. Do miski dołożyć szynkę i ser żółty Edamski Hochland, całość wymieszać i ułożyć na grzankach. Grzanki udekorować świeżymi ziołami.