GNOCCHI Z CHORIZO, MIODOWĄ MUSZTARDĄ, SEREM ŻÓŁTYM MAASDAMER I PRAŻONYMI PESTKAMI
Składniki
GŁÓWNE
- 4 plastry sera żółtego Maasdamer Hochland
- 200 g gnocchi
- 120 g kiełbasy chorizo
- ½ główki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pomidorów
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 100 ml śmietany 18%
- 5 g pestek słonecznika
- 5 g pestek dyni
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
- Papryka wędzona
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez ok. 2 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodać wędzoną paprykę, sól, pieprz, pocięty w plasterki czosnek i pociętą w plasterki kiełbasę chorizo. Po ok. 3 minutach dodać musztardę i połówki pomidorów. Podlać śmietaną i gotować przez ok. 3 minuty. Gnocchi gotować przez ok. 4 minuty w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i przełożyć do sosu. Do sosu dodać też trzy pocięte w kostkę plasterki sera żółtego Maasdamer Hochland. Jeden plasterek pociąć w paski i udekorować nim ułożoną na talerzu potrawę. Pestki uprażyć na suchej patelni i posypać nimi danie.