FOCACCIA Z ROZMARYNEM, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I SEREM ŻÓŁTYM GOUDA WĘDZONA
Składniki
GŁÓWNE
- 4 PLASTRY SERA ŻÓŁTEGO GOUDA WĘDZONA HOCHLAND
- 10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
- 150 ML CIEPŁEJ WODY
- 250 G MĄKI
- 1 ŁYŻECZKA SOLI
- ½ ŁYŻECZKI CUKRU
- 200 G POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH
- 2 ŁYŻECZKI GRUBOZIARNISTEJ SOLI MORKSIEJ
- 80 G PSTRĄGA WĘDZONEGO
- 4 GAŁĄZKI ROZMARYNU
- OLIWA Z OLIWEK
Przygotowanie
Drożdze rozrobić i przełożyć do kubka, następnie dolać 50 ml ciepłej wody (ewentualnie mleka). Dodać pół łyżeczki cukru i dwie łyżki maki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól. Następnie dodać łyżkę oliwy z oliwek, drożdże oraz pozostałą część ciepłej wody. Wszytskie składniki wymieszać i wyrobić, najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut (aż stanie się elastyczne). Następnie wałkować do uzyskania kwadratu 30x30 cm i wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Następnie należy – za pomocą palców – wykonać w cieśnie delikatne zgłębienia i ułożyć w nich połówki pomidorów. Całość posypać liśćmi rozmarynu, solą morską i paskami sera żółtego Gouda wędzona Hochland. Skropić oliwą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Piec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu na gorącą foccacię położyć pstrąga wędzonego.