CROISSANT Z SEREM, JAJKIEM W KOSZULCE, SZYNKĄ I SAŁATĄ
Składniki
GŁÓWNE
- Opakowanie sera żółtego Hochland Gouda
- 4 croissanty
- 4 plastry gotowanej szynki
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- Pęczek szczypiorku
- 4 liście sałaty strzępiastej
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Croissanty przekrawamy na pół. Na dolne połowy układamy po liściu sałaty, plasterku sera gouda i plasterku szynki.
W garnuszku zagotowujemy wodę. Kiedy będzie wrzeć dodajemy ocet i 1 łyżeczkę soli. Za pomocą łyżki robimy wir wody i na środek wbijamy jajko. Gotujemy 3 minut i wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Układamy na szynkę. Postępujemy analogicznie z resztą jajek. Posypujemy solą i pieprzem i pokrojonym drobno szczypiorkiem. Przykrywamy drugimi połówkami croissanta.