CIASTECZKA Z OKIENKIEM Z MUSEM Z RABARBARU I SERKA KREMOWEGO ŚMIETANKOWEGO
Składniki
GŁÓWNE
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 35 g kwaśnej śmietany
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
DODATKOWE
- 200 G DŻEMU TRUSKAWKOWEGO
- 50 G SERA KREMOWEGO HOCHLAND W BLOCZKU ZE ŚMIETANKĄ
Przygotowanie
Mąkę, masło, żółtka, kwaśną śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii wkładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Blat podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 7 cm wykrawamy ciastka. Układamy 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek mniejszą foremką o średnicy 2 cm wykrawamy w środku okienka. Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180*C na środkowej szynie piekarnika po jednej blaszce. Studzimy na kratce.
W międzyczasie blindujemy serek kremowy śmietankowy z dżemem truskawkowym. Na każdym ciasteczku bez dziurki i układamy po łyżeczce kremu, i przykrywamy drugim ciasteczkiem z dziurką. Podajemy posypane cukrem pudrem.